study-in-sweden-scholarships

От яростните Викинги до Нобеловата награда за мир в рамките само на няколко века, Швеция наистина си е заслужила репутацията на модел за развиващо се общество. Държавата е една от най-богатите европейски държави. Известна е с развитата си социална система и високия стандарт на живот. Страната е член на Европeйския съюз, а по форма на управление е кралство.

Населението на Швеция възлиза на около 10 милиона души. То е неравномерно разпределено по територията на страната- най-гъсто населени са южните райони, особено крайбрежията. Северните и южните части на Швеция значително се различават по отношение на стил и начин на живот. Докато на юг  модерната цивилизация присъства във всеки елемент на съвременния живот, то на север хората все още разчитат главно на традиционни отрасли като отглеждането на елени. Най-големите градове са съответно Стокхолм с население на градската агломерация над 2 000 000, и Гьотеборг, чиято агломерация е дом на около 1 милион души. Тъй като Швеция е атрактивно място за работа, тук живеят и голям брой емигранти- около 15% от общото население на страната. 

Официалният език е шведският. По-голяма част от шведите говорят и английски на високо ниво, така че не се притеснявайте от езиковата бариера. Много фирми имат условие английският да бъде техен работен, както и много университети предпочитат него пред шведския. Разбира се, говори се и на други езици като финландския, арабски, испански, немски.

Образование

Швеция е една от малкото държави, които предлагат безплатни бакалавърски програми на английски език за чужденци. Това нарежда страната редом с Дания сред първенците по нискобюджетни и в същото време качествени възможности за придобиване на западна диплома. Кандидатите трябва да притежават диплома за средно образование с висок среден успех, отлични оценки по предметите, задължителни за съответната програма, както и силна лична мотивация. Освен бакалавърски програми, шведските университети предлагат и голямо разнообразие от магистърски програми на английски език, като и тук важи правилото за висока диплома и много добър резултат на езиковия тест (TOEFL, IELTS, CAMBRIDGE, а за някои и GMAT).

Липсата на такси обаче далеч не е единственото предимство на Швеция като образователна дестинация. Страната е привлекателна и за онези, които държат на качественото обучение с акцент върху практиката. Шведските университети са тясно свързани с индустрията и бизнеса – много често по време на следването си студентите работят по проекти, предоставени от различни компании с интерес в съответният сектор.

Научните изследвания в шведските университети и компании са наложили много световноизвестни изобретения като компютърната мишка, устройството „Bluetooth”, популярния Skype, системата за опаковки Tetra Pak, електрокардиостимулатора, сачмения лагер и машината за диализа. Malmö University е отличен представител на това първокласно образование- той е едно от най-големите висши учебни заведения в Швеция, предлагащи изключително наситена интернационална среда за обучение.

Предпочитани специалности

Единодушно е мнението на консултантите, че предпочитаните специалности са в направленията международен бизнес и предприемачество, международни отношения, европеистика, политически науки, компютърни науки, маркетинг, мениджмънт и финанси.

Видове програми

Образователната система в Швеция предлага бакалавърска, магистърска и докторска степен. Кредитната система, действаща в другите европейски държави, е в сила и тук, като за една година от учебните дисциплини се изисква да бъдат събрани общо 60 кредита.

- Бакалавърска програма – над 100 международни програми на английски и шведски. Следването е комбинация между теория и практика и можете да очаквате много възможности през студентските си години. Бакалавърските програми са по 3 години, като ще имате нужда от 180 кредита, за да се дипломирате. Завършвате бакалавърската степен след шестия семестър с писане и представяне на бакалавърска теза.

- Магистърска програма – над 900 програми се предлагат на английски, като броят им постоянно расте. Повечето магистърски програми имат практически елементи и изискват креативно мислене. Те са с продължителност една или две години, сътветно, за да завършите, ще ви трябват 60 или 120 кредита.

- Докторска програма най-важният фокус на докторските програми в Швеция е дисертацията. Докторантурата е в по-голямата си част изследователска дейност, но теорията също е важен компонент (тя е организирана под формата на малки курсове и семинари). Програмите са по 4 години, съответно 240 кредита. Възможностите за финансиране са две: университетът, който сте избрали, или външни източници. Докторантите получават и заплата.

Настаняване и разходи за живот

Швеция традиционно е в Топ 5 на страните с най-висок жизнен стандарт в Европа, като това е причина цените там да са по-високи от тези в повечето страни от ЕС.
Вариантите за настаняване в самостоятелна квартира, общежитие или стая със съквартирант определят разликата в цените, като те са, приблизително, около €600 на месец. В тези суми обикновено са включени разходите за вода, електричество и отопление. Отделно за храна и транспорт ви трябват около €300–€350 на месец. Предвидете допълнително пари за учебни пособия и материали. На студентите от ЕС е разрешено да работят по 20 часа на седмица през учебно време и 40 часа през лятото, като някои университети стимулират студентите да търсят платени стажове в неучебно време. В по-големите градове традиционно има по-голяма възможност за намиране на почасова работа.