planet xУчените са открили доказателства за девета планета в слънчевата система, която се движи по странна удължена орбита.

Тялото - засега условно наречено „Планета Девет“ - е с 10 пъти по-голяма маса от Земята и обикаля Слънцето за между 10 и 20 хиляди години. Всъщност нейната гравитация доминира в толкова голям район, че изследователите я окачествиха като „най-планетната планета в Слънчевата система“.

Планетата е открита от изследователи от Калифорнийския технологичен институт, които са били озадачени защо 13 големи обекта в зоната отвъд Плутон, в Кайперовия пояс, се движат заедно, сякаш са хванати от гравитацията на друг голям обект.

След компютърни симулации те достигнали до извода, че само масивна планета може да предизвика това странно движение. Според астронома Мартин Рийс телескопите трябва да могат да видят планетата. „Ако тя съществува, тя ще бъде видима. Така, че ще трябва да чакаме докато бъдат извършени търсения с големите телескопи“, заяви Рийс.

Изследователят Майк Браун, който заедно с Константин Батигин е открил доказателствата за „Планета Девет“ заяви, че тя е толкова голяма, че няма да има спорове дали е истинска планета. За първи път откакто "разжалваха" Плутон има истински доказателства, че планетите около слънцето са повече от 8.

Източници: Vesti.bg; nauka.offnews.bg